Μαμάδες - Γνωρίζετε τα δικαιώματά σας στη γέννα;

pregnant-with-doctor-3

Παρούσα κατάσταση:

Ακούμε συχνά τις γυναίκες να λένε, "Δε μου επιτρέπουν να... στην κλινική," ή "Κάνουν πρόκληση στις... εβδομάδες," κλπ κλπ.

Ακούς γυναίκες να τους λέει η μαία τους, "Θα σου κλείσω ένα ραντεβού για πρόκληση την επόμενη εβδομάδα," δίχως συζήτηση ή πληροφόρηση, και μερικές φορές ακόμη και αν η γυναίκα έχει δηλώσει συγκεκριμένα οτι δεν θέλει να προκληθεί ο τοκετός της...

 

Τέτοιες κουβέντες ακούγονται συχνά σε σχέση με την πρόκληση τοκετού, αλλά μπορεί να ειπωθούν και σε σχέση με άλλες διαδικασίες.

Ενημερωμένη συναίνεση - Παράνομες διαδικασίες;

Ο νόμος λέει ότι καμία διαδικασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς συναίνεση μετά από ενημέρωση. Αν απλώσεις χέρι, σα να λέμε, πάνω σε κάποιον χωρίς την συγκατάθεσή του, αυτό τεχνικά αποτελεί βιαιοπραγία.

Ως υπνοθεραπεύτρια ζητώ με πολλή προσοχή άδεια ακόμη και για τα απλούστερα αγγίγματα.

Κάθε διαδικασία που πραγματοποιείται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού τους (και μάλιστα κάθε ιατρικής διαδικασία) πρέπει να ακολουθεί τις ίδιες οδηγίες. Τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα πρέπει να παρουσιαστούν και να ζητηθεί συναίνεση.

Παραδείγματα Συναίνεσης

Ποτέ δεν άκουσα γυναίκα να της έχουν δωθεί πληροφορίες πριν από έναν υπέρηχο. Τα νοσοκομεία φτιάχνουν ενημερωτικά φυλλάδια που αναφέρουν ποιές πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς από τον υπερηχογραφικό έλεγχο και ποια είναι η διαδικασία. Κίνδυνοι και οφέλη; Ποτέ.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πρόκληση τοκετού. Υπάρχει μια τάση να λένε στις γυναίκες τους κινδύνους συνέχισης της εγκυμοσύνης και τα οφέλη της πρόκλησης. Δεν έχω ακούσει ποτέ να λένε σε μια γυναίκα τα οφέλη από τη συνέχιση της εγκυμοσύνης και τους κινδύνους της πρόκλησης και την αλυσίδα παρεμβάσεων που μπορεί να προκύψουν. Υπάρχει συχνά πίεση στα όρια του εκφοβισμού για να τρομάξει μια γυναίκα και να συμφωνήσει σε μια πρόκληση τοκετού. Εάν πείτε σε μια γυναίκα ότι θέτει το μωρό της σε κίνδυνο, θα συμφωνήσει σε οτιδήποτε. Τα τελευταία στοιχεία του EMBRRACE δείχνουν ότι η θνησιγένεια μειώνεται μετά από τις 42 εβδομάδες, ενώ στις γυναίκες εξακολουθούν να τους λένε ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Δεν λέω ότι οι υπέρηχοι είναι κακοί και η πρόκληση τοκετού μπορεί να είναι καλή ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. Και τα δύο έχουν πολύ σαφή οφέλη σε ορισμένες περιπτώσεις. Όμως, μια γυναίκα δεν μπορεί να δώσει ενημερωμένη συναίνεση, παρά μόνον εάν της έχουν εξηγηθεί σαφώς οι κίνδυνοι και τα οφέλη. Θα άλλαζε κάτι από μια ομαδική αγωγή; Πιστεύω ότι θα είχε δραματική επίδραση και ίσως αυτό είναι που χρειάζεται για να δημιουργηθεί αλλαγή; Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις που έγιναν σε γυναίκες είναι παράνομες.

Προσωπική Εμπειρία

Το προσωπικό μου παράδειγμα είναι οτι μου έσπασαν τα νερά μου. Όταν θα γεννούσα το τέτατρο μωρό μου, μου είπαν οτι το μωρό θα ερχόταν αρκετά γρήγορα, αν μου έσπαζαν τα νερά μου. Οφέλη - καθόλου κίνδυνοι. Έδωσα συναίνεση, αλλά δεν έδωσα ενημερωμένη συναίνεση, αφού δε μου είχαν δωθεί οι πληροφορίες ώστε να μπορώ να το κάνω.

Έσπασαν τα νερά μου και το μωρό ήρθε σε 10 λεπτά ΟΜΩΣ ήταν τα 10 πιο επώδυνα λεπτά της ζωής μου. Ήταν 10 λεπτά ακραία οδυνηρών, συνεχόμενων συσπάσεων. Ήταν μια εμπειρία στην οποία δεν θα είχα συμφωνήσει ΠΟΤΕ, αν μου είχε δοθεί οποιαδήποτε πληροφορία υποδήλωνε το πιθανό αποτέλεσμα. Ακόμη και το "Οι συσπάσεις μπορεί να διαρκούν περισσότερο και να είναι πιο επώδυνες" θα ήταν ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη πληροφόρηση.

Φυσικά υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που εξηγούν προσεκτικά τα πιθανά αποτελέσματα, αλλά οι συχνές αναφορές που λαμβάνω από τις μητέρες μου λένε ότι αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά.

"Το σημαντικότερο είναι ένα υγιές μωρό"

Αυτή είναι μια παράθεση από λόγια που χρησιμοποίησε η δόκτωρ Σάρα Τζάρβις στο σόου.

Ο κόσμος το λέει αυτό για να παρηγορήσει γυναίκες που είχαν μια φρικτή εμπειρία τοκετού. Πιστεύει κανείς οτι ένα υγιές μωρό δεν είναι σημαντικό; Φυσικά όχι. Ωστόσο υπάρχει διαφορά μεταξύ επιβίωσης και ευημερίας. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις μιας κακή εμπειρίας τοκετού μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για την ψυχική υγεία μιας γυναίκας.

Χρειάζεται να εστιάσουμε σε αυτό περισσότερο, να σεβόμαστε τις επιθυμίες μιας γυναίκας, να παίρνουμε πλήρη συναίνεση, επιτρέποντάς της να γεννήσει με αξιοπρέπεια και υποστήριξη. Και πριν κάποιος μου παραπονεθεί ότι το μωρό είναι το πιο σημαντικό, αυτό είναι δεδομένο! Οι τοκετοί μπορούν να είναι μια θετική και ενδυναμωτική εμπειρία. Στο KGH, οι γυναίκες που βίωσαν μια απροσδόκητη αλλαγή πορείας στη γέννα τους, θα μοιραστούν ότι και πάλι αισθάνονται ενδυναμωμένες και θετικά. Θα μπορούσε να είναι αυτή η εμπειρία για όλες τις γυναίκες;

Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει οτι η ιατρικοποίηση της γέννας έχει υπερβεί τα όρια.

Πώς σου διδάσκει το KGHypnobirthing τα δικαιώματά σου;

i agree pixabay 47 810x0Στο KGH έχουμε μια ενότητα που σας εξηγεί ποιες είναι οι επιλογές σας και το πιθανό αποτέλεσμα των επιλογών σας.

Διδάσκουμε τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε, για να βεβαιωθείτε ότι θα δοθούν σε εσάς και στον σύντροφο τοκετού σας οι πληροφορίες που χρειάζεστε, για να κάνετε μια ενημερωμένη επιλογή.

Ο σύντροφος τοκετού σας θα είναι εκπαιδευμένος για να κατανοήσει τη διαδικασία και τις ερωτήσεις που μπορεί να υποβληθούν και τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να προταθούν.

Σας διδάσκουμε να χρησιμοποιείτε το υπέροχο μνημονικό BRAINS:

  • Benefits (οφέλη)
  • Risks (κίνδυνοι)
  • Alternatives (εναλλακτικές)
  • Instinct (ένστικτο)
  • Nothing (τίποτε)
  • Smile (χαμόγελο)

Κάθε τι που κάνουμε έχει κινδύνους και οφέλη - πάντα. Αν δεν γνωρίζετε τους κινδύνους και τα οφέλη κάθε διαδικασίας, δε μπορείτε να κάνετε ενημερωμένες επιλογές και, στην πραγματικότητα, συχνά εξαρτάται από εσάς τις ίδιες και τον σύντροφο τοκετού σας να ανακαλύψετε τα δεδομένα για να το καταφέρετε.

Στο KGH σας βοηθάμε σε αυτήν τη διαδικασία βήμα-βήμα. Σας βοηθάμε να γράψετε εναλλακτικά πλάνα τοκετού αναλόγως πώς θα εξελιχθεί ο τοκετός σας.

Και το σημαντικότερο, το μάθημα KGHypnobirthing είναι σχεδιασμένο να σας υποστηρίξει όποια μορφή κι αν πάρει η γέννα σας, ώστε να νιώσετε τη γέννηση του μωρού σας ως μία θετική και ενδυναμωτική εμπειρία.

Επιπλέον Πηγές Πληροφόρησης:

 

Ευχαριστώ το Jeremy Vine show που μιλήσαμε γι'αυτό το σημαντικό θέμα σήμερα (21/10/2019)
Κάταριν Γκρέιβς

Μετάφραση στα ελληνικά: Αθανασία Κριτσιμά DipHb(KGH)

Πρωτότυπο κείμενο: https://www.kghypnobirthing.com/pregnancy-information/enjoying-your-pregnancy/mums-do-you-know-your-rights-in-childbirth.html

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ Χαλάρωσης, Αυτο-ύπνωση...
Ένας άνετος και φυσικός Υπνοτοκετός!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://hypnobirthingbabybond.gr/