21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Hypnobirthing

hypnobirthing thumbnailHypnobirthing! Ένας όρος που τα τελευταία χρόνια άρχισε και στην Ελλάδα να ακούγεται όλο και συχνότερα. Σήμερα μια εγκυμονούσα περνάει αμέτρητες ώρες γκουγκλάροντας πληροφορίες για το θαύμα που επιτελείται στο σώμα της: Ψάχνει, ψάχνει, από ζιπουνάκια με το λογότυπο του αγαπημένου μουσικού συγκροτήματος του μπαμπά, μέχρι και ποιο είναι το καλύτερο Πανεπιστήμιο για το παιδί που περιμένει!

(Γιατί από την στιγμή που συνειδητοποιήσεις ότι έχεις μέσα σου μια δεύτερη μικρή καρδιά, βλέπεις ήδη 20 χρόνια μπροστά!). Έτσι, είναι πολύ πιθανόν, πολλές μέλλουσες μαμάδες να έχουν πετύχει τη λέξη Hypnobirthing κάπου στο διαδίκτυο, ίσως και να την προσπέρασαν χωρίς να την πολυκαταλάβουν. Όσες μάλιστα παρακολουθούν τώρα την εγκυμοσύνη της Μέγκαν, Δούκισσας του Σάσσεξ, ή παρακολουθούσαν τότε της Κέιτ Μίντλετον, οπωσδήποτε η λέξη Hypnobirthing θα τους κέντρισε το ενδιαφέρον!

Τί είναι λοιπόν το Hypnobirthing;

Η λέξη αποτελείται από τα συνθετικά “hypno(sis)” από την ελληνική λέξη «ύπνωση», και “birthing” που σημαίνει «γεννώ». Δηλαδή, ένας τοκετός με hypnobirthing είναι ένας τοκετός με βαθιά χαλάρωση.

Είναι δυνατόν να γεννάω και να είμαι χαλαρή;

Λίγο το Χόλυγουντ, λίγο η όλη ιατρικοποίηση μιας απόλυτα φυσιολογικής σωματικής λειτουργίας, φτάσαμε στην εποχή μας να έχουμε μιαν εικόνα για τον τοκετό στο μυαλό μας ιδιαίτερα διαστρεβλωμένη. Το σενάριο που έχουμε υπόψη μας όταν σκεφτόμαστε τη γέννα είναι πάνω-κάτω το ακόλουθο: Σπάνε τα νερά σε μορφή καταρράκτη, η γυναίκα τρέχει πανικόβλητη στο νοσοκομείο κρατώντας την κοιλιά της, ξεφυσώντας με αφόρητους πόνους και ουρλιάζοντας σε όποιον βρεθεί στον διάβα της! Παράλληλα, ένας αμέτοχος μεν αλλά μέχρι τον λαιμό αγχωμένος πατέρας γράφει χιλιόμετρα στον διάδρομο έξω από την αίθουσα τοκετού, αποκομμένος από τη γέννηση του ίδιου του του παιδιού, κουβαλώντας στις πλάτες του μέχρι και τύψεις για το «τί της έκανα της καλής μου, εγώ φταίω για όλα»! Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι αρκετές ιστορίες τοκετού εκτυλίσσονται με αυτόν τον τρόπο, κι αυτό επειδή τείνουμε να αναπαράγουμε τις συμπεριφορές που έχουμε αποδεχθεί στη ζωή μας ως φυσιολογικές. Όμως δεν χρειάζεται να είναι έτσι! Στα μαθήματα hypnobirthing η μέλλουσα μητέρα «ξαναγράφει» τις πεποιθήσεις της και μαθαίνει τεχνικές χαλάρωσης που θα την βοηθήσουν να βιώσει τον τοκετό της ακριβώς όπως πρέπει να είναι: Θετικός, ήρεμος, ενδυναμωτικός!

Τί λέει η ιατρική για αυτό;

Η ύπνωση αποτελεί πρακτική επίσημα αναγνωρισμένη για την αποτελεσματικότητά της από ιατρικούς συλλόγους ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Βρετανικός (British Medical Association - BMA) και ο Αμερικανικός (American Medical Association - AMA) εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ύπνωση; Δηλαδή θα κοιμάμαι;

Η ύπνωση δεν είναι ύπνος, είναι όμως πολύ κοντά σε αυτόν. Κατά την ύπνωση ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Το μέρος του που ασχολείται με τη λήψη πολύπλοκων λογικών αποφάσεων μπαίνει «σε αναμονή», ώστε να κάνει χώρο στον αρχέγονο νου ή αλλιώς, στα ένστικτά μας, να πάρουν τα ηνία. Όλοι μας βρισκόμαστε καθημερινά σε κατάσταση ύπνωσης, τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα! Εκείνη η χαλαρή, κάπως μουδιασμένη αίσθηση λίγο πριν σηκωθούμε από το κρεββάτι το πρωί ή λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος το βράδυ, είναι κατάσταση ύπνωσης.

Έχω ακούσει ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε με ένα άτομο που βρίσκεται σε ύπνωση!

Αυτά δεν είναι παρά σκηνοθετημένα σόου με ηθοποιούς! Κανείς δεν θα σε κάνει να κακαρίζεις σαν κότα ή να φας ωμό κρεμμύδι για μήλο παρά την θέλησή σου! Η κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης δεν είναι ύπνος. Ο λογικός νους έχει παραμερίσει για να κάνει χώρο στα ένστικτα, αλλά δεν έχει απενεργοποιηθεί. Σας έχει τύχει ποτέ να φτάσετε στη δουλειά σας και να μη θυμάστε να κάνετε τη διαδρομή; Και όμως, στον δρόμο αντιδρούσατε λογικά και με ασφάλεια, παρόλο που ο εγκέφαλός σας είχε μπει σα να λέμε σε «αυτόματο πιλότο».

Τί περιλαμβάνουν τα μαθήματα Hypnobirthing;

Τα μαθήματα KG Hypnobirthing (με τη μέθοδο της Katharine Graves) περιλαμβάνουν πλήρη προγεννητική εκπαίδευση, πλήρη ενημέρωση για όλες τις επιλογές που έχεις στον τοκετό σου, εργαλεία και τεχνικές για να αποβάλεις το άγχος, να χτίσεις αυτοπεποίθηση και να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου, καθώς και τρόπους, πώς ο μπαμπάς μπορεί να γίνει η ισχυρή σου ασπίδα και υποστήριξη!

Σε τί θα με ωφελήσουν;

Μια θετική εμπειρία ζωής για σένα, αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια! Η γέννα είναι μια εμπειρία που μας σημαδεύει, μας αλλάζει και μας συνοδεύει εφ’ όρου ζωής! Οι γυναίκες που γεννούν με hypnobirthing στην πλειοψηφία τους αναφέρουν ότι ο τοκετός τους ήταν μια θετική εμπειρία που τους άφησε ικανοποίηση. Πολλές περιγράφουν τον τοκετό τους ως μία εμπειρία περισσότερο δυνατή, παρά επώδυνη! Μητέρες με προηγούμενο τραυματικό τοκετό, βιώνουν την διαδικασία εν μέρει θεραπευτικά, εν μέρει λυτρωτικά. Η αυτοπεποίθηση που αντλούν κάνει τον πρώτο τους, απαιτητικό καιρό με το νεογέννητο, ευκολότερο. Ο πατέρας ωφελείται από το άμεσο ισχυρό του δέσιμο με το παιδί, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στη νέα δυναμική της οικογένειας. Τα μωρά που γεννήθηκαν με hypnobirthing απολαμβάνουν κατ’ αρχήν την ήρεμη εγκυμοσύνη της μαμάς τους κι έπειτα το καλύτερο δυνατό καλωσόρισμα στη ζωή, κάτι που φαίνεται να τα ωφελεί και σε βάθος χρόνου. Οι μητέρες αναφέρουν ότι τα μωρά τους θηλάζουν ευκολότερα, βάζουν βάρος γρηγορότερα και κοιμούνται καλύτερα (μακάρι να μπορούσε να το εγγυηθεί κάποιος αυτό!). Συχνά φαίνεται να είναι πιο πράοι και προσγειωμένοι χαρακτήρες. Και η λίστα με τα οφέλη σίγουρα δε σταματά εδώ!

Πρόκειται να κάνω καισαρική. Τα μαθήματα hypnobirthing ωφελούν κι εμένα;

Το hypnobirthing κάνει τη διαφορά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν κάνετε καισαρική. Είτε κολπικά είτε κοιλιακά, όπως και όπου κι αν γεννήσετε, είναι ο τοκετός σας, και είναι εξίσου σημαντικό να προετοιμαστείτε γι'αυτόν και να κάνετε ενημερωμένες επιλογές. Γιατί πάντα έχουμε επιλογές!

Για την Παγκόσμια Ημέρα Hypnobirthing σήμερα, θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχηθώ σε κάθε γυναίκα ο τοκετός της να είναι η πιο όμορφη, η πιο δυνατή, η πιο ενδυναμωτική εμπειρία της ζωής της! Κλείνοντας, θα παραθέσω τα σοφά λόγια του διάσημου Γάλλου χειρουργού και μαιευτήρα Μισέλ Οντάν: «Για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον τρόπο που γεννιούνται τα μωρά!»

Αθανασία Κριτσιμά DipHb(KGH)
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια KG Hypnobirthing

[Δημοσιεύτηκε στο tvstar.gr στις 29 Μαρτίου 2019]

Image
Πληροφορίες σχετικά με τον COVID19 στην εγκυμοσύνη

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://hypnobirthingbabybond.gr/